Aquest any ha estat un any intens, ple de reivindicacions, de lluita i de mobilitzacions. La comunitat educativa de Badalona ha patit les retallades i la manca de planificació de l’administració…
Des de l’escola Sant Jordi, famílies i mestres demanem als responsables públics que els diners que tots paguem amb els nostres impostos s’inverteixin en educació, un dels principals pilars de la nostra societat. Volem ser un referent de servei públic del barri. Volem que tots els nens i nenes comptin amb els recursos personals, els mitjans i els espais que necessiten per tal que arribin al màxim de la seva capacitat.
Volem que tots els nens i nenes tinguin les mateixes oportunitats per aprendre. Volem que es paguin les beques que es deuen als menjadors escolars i que no s’estalviï en un dret humà bàsic.
Volem també que es doni un veritable suport a totes les AMPA, persones anònimes que treballen cada dia per millorar i recolzar les escoles i l’educació.
L’any 2009 l’Escola Montigalà obria les seves portes amb el compromís de tenir un edifici en un any. Avui al 2015 continuem esperant l’edifici. Ens diuen que l’escola no està consolidada, però el proper setembre amb les inscripcions realitzades omplirem un nou P3 i l’escola estarà complerta, de P3 a 6è, que més falta per consolidar?
La comunitat educativa de l’Institut Ventura Gassol reivindica la construcció del nou institut en el lloc on es va preveure la ubicació de l’equipament: l’esplanada de Manuel Moreno Mauricio. Creiem que no només es justifica pel deteriorament de les instal·lacions actuals –originàriament, un centre de primària i, com a tal, amb dèficits estructurals per albergar un de secundària-, sinó per la previsió de l’increment de la demanda de places públiques en els propers anys.
Gràcies la unitat de les entitats del barri, del treball conjunt amb els grups polítics municipals i a les mobilitzacions de la comunitat educativa s’ha aconseguit una primera partida pressupostària de 4,5 milions d’euros per la construcció de l’institut.
Volem que a la nostra ciutat desapareguin els barracons i que tots els nens i nenes puguin assistir a una escola amb instal·lacions dignes.
Les escoles Lola Anglada i Artur Martorell, les AMPA dels instituts Pompeu i Albéniz i FAMPAS juntament amb les associacions de veïns dels barris d’influència d’aquests centres, reclamen un institut a l’antic Lola Anglada de la riera Canyadó. Es tracta d’un edifici declarat patrimoni de la ciutat que amb la reconversió tornaria a tenir vida i donaria servei a un col·lectiu educatiu que no deixa de créixer en aquesta zona. De moment s’ha aconseguit que es demani un estudi de viabilitat del projecte, encara queda molt camí per fer.
L’Escola Badalona Port hem aconseguit aquest curs el primer pas important per iniciar a formalitzar la construcció del nostre centre. Fa pocs dies, han acabat amb l’enderrocament de la fàbrica Can Badrines, i per tant, s´ha aconseguit part de l’espai on anirà ubicat el nou edifici. Actualment la nostra escola acull a nens i nenes fins a 3r. de Primària i, cal dir que en les preinscripcions per el proper curs, hem sobrepassat les famílies que havien escollit la nostra escola com a primera opció. És evident que la consolidació del nostre centre es reafirma any rere any; ens manca que també ho pensi i s´ho cregui l’Administració.
El Baldiri va perdre un P3 l’any passat, i aquest curs ja seran dos grups els que pugin amb una sola línea. Denunciem el tancament d’aules a l’escola pública, que és especialment colpidor en barris com el nostre, la Salut Llefià, on les característiques de les nostres famílies fan indispensable l’escola pública per garantir la igualtat d’oportunitats de tots els infants.
Però tot i la pèrdua del P3 la lluita va donar els seus fruits. Volem reivindicar el poder del treball en xarxa, la importància de la col·laboració i de la implicació de tots i totes en les diferents problemàtiques que ens trobem en l’educació de la nostra ciutat. Gràcies a aquesta implicació el Baldiri ha aconseguit l’ascensor. Sabem que la única manera d’assolir els nostres objectius és treballant junts i sent conscients que el que afecta a una escola ens afecta a tots.
L’escola Pere de Tera l’any passat també va estar a punt de perdre un grup de p3, que va conservar gràcies a la lluita i la unió de tota la comunitat educativa i entitats de tota Badalona.
Aquest any la història semblava que ens volia tornar a posar a prova, però finalment la demanda ha estat tant clara que la tornem a conservar.
Estem convençuts de que tot això ha estat possible perquè hi ha darrera una xarxa ciutadana de persones i entitats que lluita per allò que és de tots i ens pertany, en la qual tots participem d’una manera o altra construint un engranatge d’informació que ajuda a empoderar als ciutadans davant les institucions.
No oblidem tampoc que sembla que per fi tindrà lloc la construcció de la tercera planta de la Llauna…
Tots aquests èxits, els grans i els petits, s’han produït perquè ens movem, per què no ens quedem callats i sobretot perquè tot el que fem ho fem junts.