Comunicat de Fampas Badalona, després de la reunió amb el Departament d’Ensenyament
Encara no és suficient! El dèficit estructural de centres públics que pateix la nostra ciutat ha arribat a una situació límit. Des de FAMPAS Badalona fa anys que ho denunciem i vetllem pel dret a l’escolarització en centres públics de primària i ESO de l’alumnat de totes les zones de Badalona. Exigim una educació pública de qualitat, que passa per la defensa de les millors condicions dels centres educatius i de tot el personal que hi treballa.
Aquesta setmana hem dit: PROU!. Ahir ens vam reunir amb la Direcció de Serveis Territorials de Barcelona Comarques. Des de FAMPAS Badalona vam posar tot l’esforç per tal que les persones assistents fossin una representació plural i transversal de tots els agents i les problemàtiques que ens afecten en la gestió concreta de la situació generada per la falta de places púliques. Una delegació de 8 persones, encapçalades per l’alcadessa de Badalona, Dolors Sabater, i la presidenta de FaPaC, Belén Tascón, vam aconseguir extreure compromisos (després de més de tres hores d’intens debat). Hem de destacar la gran feina realitzada per totes les persones assistents, elaborant un discurs de ciutat i sense deixar de banda cap de les parts afectades.
Valorem molt positivament la recuperació de la segona línia a l’Escola Pere de Tera, tot i que lamentem que aquesta provingui de l’Escola Pau Picasso, que enguany no ha tingut demanda per un dels grups que oferia. Treballarem perquè el curs vinent es tornin a oferir les dues línies als dos centres.
No podem celebrar que la solució per les famílies sense plaça de la zona 4 sigui haver d’escolaritzar en grups addicionals a les escoles Jungfrau i Progrés. És evident que es tracta d’un nyap i que obliga a les famílies i al personal docent d’aquests centres a un esforç solidari. La mateixa solidaritat que caldrà mantenir en la lluita per la construcció dels centres veïns, Ventós Mir i Badalona Port. Ara, de manera urgent, cal diagnosticar quines són les necessitats que genera als centres la incorporació d’un nou grup, i exigir que aquestes siguin totalment cobertes. Ens oferim a acompanyar en aquesta feina a les AFA de les escoles Progrés i Jungfrau.
Entomem el repte de treballar per una resposta satisfactòria per les 18 famílies de la zona 6. Per aquest motiu, la coordinació, tant de les AFA de les escoles Lola Anglada i Artur Martorell com del gran grup de Famílies sense Places que s’ha mobilitzat aquests dies, resultarà del tot necessària. Aquesta feina s’haurà de vehicular a través de la Comissió de Garanties d’Admissió, on participem i on traslladarem el resultat d’aquesta feina conjunta.
Lamentem profundament que 35 famílies provinents de centres adscrits no tinguin plaça a l’Institut Júlia Minguell el proper curs. Però el compromís ferm, expressat tant des del Departament d’Ensenyament com de l’Ajuntament de Badalona, d’articular una solució per aquestes famílies de cara a l’any vinent ens encoratja a mantenir aquesta reivindicació i, a l’hora, exigir que es realitzi un ampli estudi de l’oferta de secundària de zona, que permeti implantar solucions per tal que els instituts de la zona absorbeixin de manera equitativa la demanda provinent de centres adscrits.
L’augment sostingut de la preferència de les famílies per l’Educació Pública a Badalona ens obliga a avançar en la tasca de planificació i de definir quins són els nous equipaments necessaris (la seva dimensió i a quines etapes educatives ha de donar cobertura). És evident que cal accelerar la construcció de les escoles Ventós Mir, Badalona Port i Montigalà, i dels instituts Ventura Gassol i Ca l’Arnús. Cal adquirir compromisos i posar dates.
És urgent!
Tenim Dret a la Pública! Defensarem aquest dret!
Seguim treballant per una Educació Pública de Qualitat per a tots i per a totes, de totes i de tots.
31 de maig de 2018