Alumnes de 5 anys matriculats com si ja estiguessin cursant sisè de primària. Grups d’estudiants fantasma que no constaven en la matrícula oficial. Aules amb 29 nens quan només hi havia 21 places autoritzades perquè les classes són petites i l’escola no ha fet les obres necessàries. Escolars (fills de diferents famílies) que han sigut preinscrits per un mateix adult, que després ha resultat ser la directora del col·legi, etcètera. La llista d’irregularitats que al llarg dels últims anys haurien comès alguns col·legis concertats de Badalona, subvencionats per la Generalitat, és, si més no, variada.

Aquestes martingales –a vegades errors involuntaris, segons els seus autors; altres vegades, clares argúcies fora de la llei per intentar mantenir les subvencions públiques– han sigut destapades per la federació d’associacions de pares d’alumnes de centres públics (Fampas) de Badalona, que reclama més mà dura a l’Administració i exigeix, arribat el cas, que es penalitzi els infractors amb la retirada de les ajudes de la Generalitat. La Conselleria d’Ensenyament assegura, per la seva part, que totes les accions denunciades ja han sigut esmenades i degudament sancionades o amonestades. I subratlla que la inspecció ha funcionat en tots els casos.

CAIGUDA DE LA NATALITAT

Els responsables d’aquestes pràctiques irregulars, amb què va contactar la setmana passada EL PERIÓDICO, s’escuden, d’entrada, en el fet que els últims anys no han sigut fàcils per a l’escola concertada. A la crisi i les retallades en educació s’hi ha sumat la caiguda de la natalitat a Catalunya i que a Badalona, per motius que encara no han sigut analitzats, ha sigut especialment acusada. Així aquest any 2016 està previst que en la preinscripció per a P3 a les escoles de la ciutat hi hagi un 7,5% menys d’infants que l’any passat.

«El problema és doble: a P3 hi falten alumnes, però a primer de l’ESO, almenys a Badalona, hi falten instituts públics, que no s’han construït aquests anys. Això beneficia clarament la concertada», afirma David Guerrero, president de la Fampas.

El Síndic de Greuges de Catalunya ha instat la Generalitat a extremar encara més els mecanismes de supervisió «en el procés d’admissió d’alumnes corresponent al curs 2016-2017 per verificar que no es cometen irregularitats en els centres implicats». El Síndic ha demanat també a Ensenyament més transparència, perquè en alguns dels casos, «que podrien ser causa d’incompliment greu del concert», el departament no ha facilitat tota la informació requerida.

ACUSACIONS GREUS

Les irregularitats fins ara conegudes afecten els col·legis Arrels-Esperança i Arrels-Timbals (tots dos d’una mateixa fundació) i Garbí Pere Vergés, que van ser sancionats, i el Nen Jesús de Praga, per al qual només hi va haver una amonestació. Ensenyament confirma així mateix haver investigat un cas en la preinscripció del 2015 a l’escola López Torrejón, que finalment «es va corregir abans de la matrícula», assegura la directora del centre. «Les acusacions són greus», admet, per la seva banda, la regidora d’Educació a l’Ajuntament de Badalona, Laia Sabater, que lamenta que l’escassa contundència amb què moltes vegades actua la Generalitat en aquests casos pot acabar donant ales a nous fraus.

LAS ARTIMAÑAS

EN OTRO CURSO. Una de las prácticas irregulares detectadas en escuelas concertadas consiste en matricular a un alumno en un nivel en el que el colegio tiene plazas vacantes (la ratio es de 25 alumnos por aula en infantil y primaria y de 30 en secundaria, pero la ley permite superarla en hasta el 20%). Así, por ejemplo, los inspectores de Ensenyament constataron que en el curso 2011-2012 un centro inscribió a un estudiante de cinco años en sexto de primaria. En realidad, el niño iba a ir a una clase de P5, pero en esta no había plazas libres.

ALUMNOS ‘FANTASMA’ Un colegio de la parte alta de Badalona, con dos líneas concertadas (subvencionadas), puso en marcha hace dos años un tercer grupo de primer de ESO, pese a que la ley prohíbe de forma explícita que una escuela tenga en un mismo nivel clases concertadas y clases no concertadas. El centro tuvo durante un tiempo a 21 alumnos fuera de la matrícula oficial. Tras ser expedientado por Ensenyament, acabó renunciando al concierto para todas las clases. La dirección de la escuela ha asegurado a este diario que la renuncia fue “voluntaria”.

Picaresca al servicio de la subvención

¿Fraude a la ley de protección de datos?

Tanto Ensenyament como el Ayuntamiento de Badalona aseguran que en ningún momento estas irregularidades han puesto en riesgo la escolarización de los estudiantes afectados. También las escuelas implicadas lo garantizan y admiten, incluso, que las familias afectadas no han llegado a conocer lo sucedido. “Ya está arreglado”, insisten de forma unánime. “En todo caso, sí que ha habido riesgos, sobre todo en lo relativo a la protección de datos, ya que estos se han utilizado de forma fraudulenta”, señala David Guerrero, presidente de la Fampas de Badalona.

¿Esto solo ocurre en Badalona?

Que en dos años hayan aflorado en Badalona cinco casos de irregularidades en la preinscripción y en la matrícula de colegios concertados puede ser fruto de la casualidad. O no. “Es al menos sospechoso que no se conozcan situaciones como estas en otras ciudades”, confiesa el presidente de la federación de ampas. “Las familias de la escuela pública siempre han sido muy activas en Badalona”, señala la concejala de Educación, Laia Sabater. “Esta es la ciudad donde surgió la camiseta amarilla en contra de los recortes”, recuerda.

Article de MARÍA JESÚS IBÁÑEZ, a El Periódico de Catalunya

En català i en castellà